Glavne jedi

Sirov burek

Zavojček listnatega testa (lahko tudi polnozrnatega – vendar se zavedajte da bo tudi burek izgledal polnozrnato)
500 g skute
Nekaj žlic kisle smetane
sol
malo radenske
150 g raztopljenega masla
Lahko tudi: jajce, sladka smetana, olivno olje

Prižgemo pečico, da se bo ogrela na 200 stopinj.

Stopimo maslo.

Skuto zmešamo z nekaj žlicami kisle smetane in posolimo. Poizkusimo ali nam je všeč okus.
Na pekač naložimo plast listnatega testa, namažemo z stopljenim maslom. Dodamo drugo plast testa in zopet namažemo z maslom. Dodamo naslednjo plast testa in namažemo z delom nadeva. Prekrijemo s testom, namažemo z maslom in malo mineralne vode. Ponovimo postopek z namazom enkrat ali dvakrat, dokler ne zmanjka nadeva. Na koncu dodamo še dve alil tri plasti testa, vsako namažemo z maslom. Po vrhu pomažemo še z olivnim oljem.

Pečemo 20 – 30 minut na 180 -200 stopinj. Malo pred koncem pečenja lahko prelijemo še z malo sladke smetane in slane tople vode.

Opcije: namesto da polagamo testo v plasteh lahko testo zvijemo. V nadev lahko dodamo jajce.

Pojemo kot samostojno jed ali poleg jogruta ali grozdja.